chevron-left chevron-right bars ingenu play3 pause2 volume-mute2 facebook2 instagram twitter youtube vimeo2 flickr3 previous2 volume-medium

Projecte Ingenu

Quan el 2013 vam començar a treballar, el col·lectiu no era més que un grup d’entrenament i d’investigació actoral regular que havia detectat la necessitat d’impedir que només el “mercat” governés les nostres carreres artístiques. Naixia així Projecte Ingenu, un grup d’investigació pràctica sobre el fet teatral, amb la voluntat de compaginar el treball professional amb l’evolució personal i la investigació permanent d’un model possible d’actor contemporani.

Vam iniciar un treball basat en la coralitat i l’experimentació sonora, treballant a la sala d’assaig, però també en espais exteriors no convencionals. Vam començar a utilitzar el concepte “slowtheatre” per definir-nos. El Moviment Slow pretén abordar el problema de la “falta de temps” a través d’establir connexions amb allò humà; com a col·lectiu, la nostra recerca està orientada a generar vivències que ens retornin a la dimensió humana, que posin èmfasi en les relaciones humanes i el tempo natural d’aquestes.

Apliquem aquesta filosofia en els nostres muntatges: l’escena es despulla i l’actor esdevé el centre de la peça. El teatre és la relació entre l’actor/actriu i el públic, mà a mà, en cada paraula o en cada respiració. Aquesta experiència, aquesta essència d’humanitat no té límits, pot creuar fronteres.

La pretensió era començar un treball regular i transversal que no trobés límits entre la interpretació, la dramatúrgia i la direcció d’actors. Construir un espai de “repòs”, on la pressa per resoldre una situació no fos un criteri vàlid. El treball organitzat en sessions guiades per eixos temàtics va conduir-nos fins als límits de la teatralitat en diferents àmbits: teatre descontextualitzat (espai teatral i els seus límits), teatre i societat (experiències d’intervenció social amb el teatre com a eix central) teatre i intèrpret (l’actor/actriu capaç de modificar l’experiència de l’espai-temps en el receptor).

Poc a poc vam necessitar materialitzar en espectacles les nostres dinàmiques de treball intentant no perdre l’essència que ens havia mogut inicialment i que s’extenia més enllà del concepte “espectacles”.

Així doncs, vam iniciar la producció slow d’espectacles mantenint-nos al marge del tempo standard de producció, mentre reformulàvem la manera de resseguir l’entrenament actoral i les activitats fora del teatre.

 

El dia a dia de Projecte Ingenu s’ha anat diversificant en tres grans àmbits o línies de treball:

ESPECTACLES

Insistint en una investigació permanent de la nostra estètica basada en la simplicitat/ingenuitat i centrada en el treball actoral com a mètode de creació.

 

ENTRENAMENT I RECERCA – ESCENA GERMINAL

Germinal vol fomentar situacions que puguin esdevenir germen d’experiències futures en àmbits ben diferents: des d’una millor comprensió del fet escènic per part d’un espectador, passant per l’apropament a llenguatges escènics aliens, fins a sinergies artístiques capaces de sintetitzar-se en espectacles futurs.

Germinal és un certamen impulsat per la Nau Ivanow i Projecte Ingenu que vol potenciar l’encontre entre artistes i públics amb l’objectiu de posar en valor el procés de creació escènica des del convenciment que el slow theater i la vivència creativa poden ser un motor de progrés i d’intercanvi artístic i vital.

www.escenagerminal.cat

TEATRE FORA DEL TEATRE

L’experiència teatral no sempre es dóna dins d’un teatre, es pot presentar al públic de moltes maneres diferents. Sovint el contacte amb les arts escèniques a través d’una vivència personal més enllà del públic-espectacle connecta amb les persones d’una forma molt profunda. Amb aquest objectiu hem organitzat alguns workshops amb gent jove (alguns com experiències aillades i d’altres en forma de procés de creació col·lectiva guiat) i accions performatives amb voluntaris que formen part del nostre públic habitual. Aquest tipus d’experiències han resultat inspiradores per ambdues bandes i ens han permès aprofundir en la comprensió d’allò que mou profundament les persones, les connecta, les apropa, fa que recuperin aquesta dimensió humana que perdem sovint en el nostre dia a dia.

Algunes d’aquestes experiències són:

Veure. Mirar. Sentir. // acció dins La Nit dels Museus 2017

Blau // peça de creació de teatre-dansa.

Assaig compartit // sessió de treball amb adolescents de batxillerat d’arts escèniques (Menorca)